Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

25/5/2011. Συμμετοχή της ομάδας στις έρευνες και τον εντοπισμό Αμερικανού Τουρίστα

Αμερικανός τουρίστας νεκρός από κατολίσθηση στη Σαντορίνη

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη γύρω στις 3.30 μ. μ. Η οικογένεια των Αμερικανών τουριστών, ο 52χρονος πατέρας, ο οποίος επέβαινε σε γαϊδουράκι, η 51χρονη μητέρα και η 23χρονη κόρη τους, ανέβαιναν από το παλιό λιμάνι της Οίας προς τον παραδοσιακό οικισμό, μαζί με παρέα άλλων τουριστών. Βρίσκονταν στη θέση Αρμένι όταν, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, μεγάλος χωμάτινος όγκος, μαζί με πέτρες αποκολλήθηκε από το βράχο, έπεσε με ορμή
στο στενό μονοπάτι και καταπλάκωσε το κονβόι. Ευτυχώς μητέρα και παιδί κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από τα χώματα και να γλιτώσουν με ελαφρά τραύματα, όμως δε συνέβη το ίδιο με τον άτυχο πατέρα, ο οποίος εντοπίστηκε λίγο αργότερα νεκρός. Από την κατολίσθηση τραυματίστηκαν ελαφρά και δύο κοπέλες 20 ετών από το Μεξικό.

Οι αρχές της Σαντορίνης κινητοποιήθηκαν αμέσως και ειδοποιήθηκαν Λιμενικό, Πυροσβεστική, το Κέντρο Υγείας και το εθελοντικό διασωστικό σώμα της Σαντορίνης αλλά ο Αμερικανός τουρίστας παρόλο που εντοπίσηκεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ήταν νεκρός. «Ωστόσο, ο χωμάτινος όγκος ήταν πολύ μεγάλος και όλα δείχνουν ότι ο θάνατός του επήλθε ακαριαία».

Ο κ. Ζώρζος δήλωσε ότι οι κατολισθήσεις δεν είναι συχνό φαινόμενο στο νησί, ενώ δεν είχαν καταγραφεί βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα. «Πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», είπε ενώ εντελώς διαφορετική γνώμη έχει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εκλήθη από τη δημοτική αρχή προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία για τα αίτια της τραγωδίας.

«Όλη η Καλντέρα χαρακτηρίζεται από αυξημένο κατολισθητικό κίνδυνο. Τα πιο κρίσιμα σημεία είναι ο Αθηνιός, το παλιό λιμάνι Φηρών και η Οία. Στα σημεία αυτά έχουμε πολύ μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, η αλληλουχία των πετρωμάτων είναι δεκτική στην αποσάθρωση, ενώ την κατάσταση επιβαρύνουν η ηφαιστειακή δραστηριότητα και η σεισμικότητα της περιοχής».

Τώρα, διενεργεί προανάκριση το αστυνομικό τμήμα Θήρας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου